petek, 25. november 2005

Športno plezanje na Obali


Območje Obale se ponaša z najbolj priljubljenimi plezališči Slovenije. V plezališča Ospa in Črnega Kala se vsak konec tedna zgrinja množica ljubiteljev plezanja iz cele Slovenije, pa tudi iz ostale Evrope in celo iz celega sveta. V stenah Mišje peči pri Ospu se nahaja nekaj najtežjih plezalnih smeri v svetovnem merilu, kar je razlog za reden obisk plezalcev iz Japonske in ZDA. Plezališča Ospa in Črnega Kala, ki zaradi svoje geografske lege in podnebja omogočajo plezanje tudi pozimi, bi lahko predstavljala izjemo zanimivo turistično destinacijo, kot jih poznajo drugod po svetu, kjer predstavlja plezalski turizem v povezavi z ostalimi načini aktivnega preživljanja prostega časa velik del turističnih prihodkov.



Društvo plezalcev Koper že vrsto let deluje na področju športnega plezanja na Obali. V preteklih letih je uspelo realizirati cilje, ki so si jih zastavili ob svoji ustanovitvi leta 1999. Od leta 2003 ima društvo status društva, ki deluje v javnem interesu na področju športa. V letu 2004 so zaključili projekt prve večje obalne umetne plezalne stene, ki se je v 12 mesecih obratovanja izkazala za izjemno priljubljeno obliko alternativne športne rekreacije. Na umetni steni društvo izvaja redno vodeno vadbo za vse starostne skupine. V sodelovanju s šolami društvo organizira tudi športne dneve in program plezanja v okviru športne vzgoje. V sodelovanju s Centrom za korekcijo sluha in govora iz Portoroža je bil v novembru organiziran plezalni športni dan, kjer so otroci s posebnimi potrebami spoznali osnovo opremo in veščine plezanja.

Izkaz uspešnosti vadbe je zagotovo nastop prvih mladih obalnih plezalcev na državnem prvenstvu v športnem plezanju, ki poteka pod okriljem Planinske zveze Slovenije. Redna vadba je plezalcev omogočila očitno napredovanje pri plezanju težavnih smeri tudi v naravnih plezališčih. V relativno kratkem obdobju smo tudi obalni plezalci dobili prve vzpone v smereh blizu magične ocene 8a (IX+/X- UIAA).

Napredek športnega plezanja na območju Obale, pa je Društvu plezalcev Koper omogočila tudi Evropska unija. Društvo je uspešno pridobilo sredstva iz programa Phare že drugo leto zapovrstjo. Skupaj s partnerji iz Kopra, Trsta in Divače so plezalci v okviru projektih čezmejnega sodelovanja izvedli paleto različnih plezalskih srečanj, predavanj, tekmovanj. Društvo od septembra 2005 izvaja Čezmejni primorski plezalski projekt 2, ki je nadaljevanje prvega čezmejnega projekta (ČPPP), ki ga je sofinancirala EU in je potekal od oktobra 2004 do septembra 2005. Projekt ČPPP2 poteka v okviru programa Phare CBC SLO/IT 2003 – SI.2003/004-940, Sklad za male projekte in ga sofinancira EU v višini 50.000 EUR, kar predstavlja 85% delež sofinanciranja. Z nadaljevanjem čezmejnega plezalnega projekta želijo plezalci razširiti skupne aktivnosti tudi na širše območje ter vanj vključiti tudi druge organizacije, ki bodo s svojo infrastrukturo, znanjem in izkušnjami omogočile dodaten razvoj in okrepile čezmejni duh projekta. Poleg nadaljevanja in nadgradnje aktivnosti, ki so se izvajale v ČPPP (Program Phare CBC SLO/IT 2002 – SI.2002/000-312), kot so bile: organizacija skupnih tečajev, strokovnih seminarjev, potopisnih predavanj, izvajanje rekreativne, kakovostne in vrhunske športne vadbe za otroke, mladino, študente in odrasle, športna Liga brez meja, bo drugi projekt zajemal tudi: organizacijo državnega tekmovanja v športnem plezanju v Mestni občini Koper in odprtega plezalskega mitinga, ki se bo predvidoma odvijal v Trstu, čezmejne plezalne tabore ter vadbo za osebe s posebnimi potrebami. Mednarodna srečanja plezalcev so poglobila medsebojno spoštovanje in vzpostavila tesno čezmejno sodelovanje.

Kot del projekta ČPPP2 je letos potekalo tradicionalno srečanje plezalcev v Ospu na 8. memorialu Janeza Jegliča Johana, ki vsako leto zvabi v osapske stene več gledalcev. Memorial poteka v spomin na preminulega alpinista, ki se je leta 1997 smrtno ponesrečil na Nuptseju. Plezanju v Mišji peči je sledilo predavanje Andreja Grmovška, ki je s svojo alpinistično-plezalsko projekcijo navdušil več kakor 100 gledalcev.

Na umetni plezalni steni društva se izvaja redna vadba športnega plezanja za vse starostne skupine. Vadba poteka na umetni steni na Škofijah po sledečem urniku:
osnovnošolski otroci: ponedeljek in sreda 17:00 – 19:00,
dijaki in študenti: ponedeljek in sreda 19:00 – 20:00,
tekmovalna skupina: torek in četrtek 17:00 – 20:00.
Plezalna stena je odprta tudi za zunanje uporabnike in sicer:
ponedeljek, sreda in četrtek 20:00 – 22:00.

Poleg redne vadbe organizira v mesecu decembru Društvo plezalcev Koper začetni tečaj športnega plezanja, ki bo potekal v okviru projekta ČPPP2. Tečaj v obsegu 35 ur predavanj in praktičnih vaj na umetni plezalni steni in v naravi bodo vodili inštruktorji športnega plezanja Planinske zveze Slovenije. Tečaj plezanja se bo začel v petek, 2. decembra 2005 ob 17:00 na umetni plezalni steni DPKP, na Škofijah.

O izvajanju projekta in dogajanju na področju plezanja društvo obvešča javnost in svoje člane preko nove spletne strani društva, ki je dostopna na naslovu www.dpkp.net. Dodatne informacije o delovanju društva lahko dobite na spletni strani ali preko elektronske pošte info@dpkp.net.